Копчені продукти вершина кулінарного мистецтва. Все про створення димогенератора для копчення своїми руками – опис найпопулярніших видів, цікаві майстер-класи, фото ідеї та приклади! Історія копчення йде далеко в минуле. Цей процес був винайдений людьми, искавшими шляху продовження строків зберігання продуктів. Але це ще не все, адже разом з консервуючою дією, копчені продукти отримують ще і чудовий аромат. Саме тому такий процес, як копчення, дуже популярний. Копчену рибку, м’ясо, навіть овочі можна не тільки купити в магазині, але і приготувати самому. Тому, як з мінімальними витратами можна виготовити кілька варіантів димогенераторів для копчення, присвячена ця стаття.
Як коптяться продукти?
Холодний і гарячий способи приготування копченостей являють собою процес, при якому продукти піддаються дымному впливу від повільно тліючої деревини. Саме дим вбиває бактерії і надає кінцевому продукту неповторний запах. Без спеціальної коптильної установки, виготовленої самостійно, такого ефекту не отримати. Для її самостійного виготовлення потрібні такі складники: короб для розміщення продуктів, димогенератор, компресор (нагнітач).
Дымогенераторы: від застосування до принципу роботи
Назва цього пристрою — димогенератор — говорить саме за себе. За допомогою нього відбувається вироблення диму і подача його в коптильний шафа.
Опис принципу роботи
У нижню частину камери, виготовленої зазвичай з жароміцного матеріалу, закладаються тирсу. Потім, через спеціальний отвір (піддувало), вони підпалюють. За допомогою піддувала також регулюється тяга. В результаті тління тирси в закритій камері утворюється необхідну кількість диму, що піднімається вгору. Одночасно в камеру невеликим компресором, з’єднаною шлангом з патрубком, вдувається повітря. Повітря сприяє потраплянню диму через трубку — димар в камеру з розміщеними продуктами. Такий пристрій називається ежектором. Температура диму на виході невелика, так як вогонь розгорається повільно, і продукт готується практично в ідеальних умовах.
Види димогенераторів по розташуванню ежектора
Дымогенераторы бувають з верхнім або нижнім розташуванням ежектора. Основні плюси варіанти верхнього розташування наступні:
- Збільшений об’єм області згоряння. В результаті більш стабільне тління.
- Економічність. Тріска тліє повільно, що знижує витрату дров.
- Більш тривалий термін служби патрубка. Знаходячись на достатньому видаленні від місця нагрівання, деталі пристрою менше піддаються негативному впливу температури.
До мінусів цього виду димогенераторів можна віднести необхідність додаткового фільтрування диму в зв’язку з високою тягою в камері. Якщо ежектор розташований внизу, великі частинки палива можуть потрапити в димохід, Потрібне збільшення його довжини. Це не завжди виправдано в умовах невеликого дачного ділянки або території приватного будинку. Крім того, вплив високих температур знижує тривалість експлуатації ежектора. Дымогенераторы обох видів знайшли своє застосування у любителів копчення. Однак у домашньому копченні краще використовувати верхній тип пристрою.
Дымогенераторы самостійного виготовлення
Умільцями давно придумані різні варіанти димогенераторів для домашнього використання. Коптити продукти без великих витрат на устаткування — мрія багатьох. Навіть непрофесіонали зможуть зробити такий прилад з підручних засобів. Всі вони діють за схожим принципом, відмінність тільки в деталях, з яких збираються коптильні.
Димогенератор з електроплити
Для періодичного копчення невеликої кількості риби або м’яса можна виготовити простий димогенератор з використанням електричної плитки. Знадобляться наступні складові:
- електрична плитка;
- стара каструля;
- труба або колишня у вживанні бочка,
- сітка з дроту;
- два прути арматури;
- лист заліза, фанери;
- тирса, тріски.
Коптильня повинна розташовуватися на свіжому повітрі, максимально далеко від житлових приміщень. Для роботи потрібно електрику, можливо, доведеться скористатися подовжувачем. Інакше речі в будинку пропахнут димом. Покрокова інструкція:
- Підготувати бочку. Ретельно очистити її від залишків вмісту. Потім, відмірявши приблизно одну третину висоти від верху бочки, пропустити через її стінки кілька арматурних прутів. На арматуру закріпити сітку, до неї підвісити необхідні продукти. Бочка готова до використання.
- Стійко встановити плитку на негорючу поверхню і підключити її до розетки.
- Покласти в каструлю деревне паливо.
- Каструлю поставити на включену в розетку плитку.
- За допомогою ручки регулятора температури відрегулювати потужність її нагрівання.
- Поставити бочку на плитку.
- Прикрити зверху конструкцію залізом або фанерою.
Одна завантаження дозволить працювати такого дымогенератору для холодного копчення 4 — 6 годин. Ускладнюється процес необхідністю постійного контролю кількості палива і корекції температури тління. Бочку для цього доведеться періодично піднімати. Незважаючи на наявність недоліків у цій конструкції багатьох користувачів приваблює простота збірки і низькі витрати на виготовлення.
Димогенератор з відпрацьованого вогнегасника
Проявивши трохи кмітливості, можна старий вогнегасник перетворити в димогенератор, як на фото. Роботу треба почати з очищення вогнегасника від старого вмісту, переконатися у відсутності іржі на його стінках. Збірка димогенератора:
- Розрізати вогнегасник, відступивши зверху близько 5 див. В результаті отримаємо кришку.
- У кришці зробити отвір, вкрутити трійник з патрубками.
- До однієї з трубок приєднати компресор, а інша буде служити для доставки диму в коптильну камеру.
- Зробити у огнетушителе кілька отворів на відстані 4-6 см від нижньої частини вогнегасника. Через ці отвори буде спалахувати тріска, регулюватися тяга.
Готове пристрій може функціонувати 7-10 годин. Час роботи залежить від діаметра вогнегасника.
Димогенератор з жерстяних банок
Бляшані консервні банки відмінно підійдуть для самостійного виготовлення простого димогенератора. Цей дешевий спосіб отримати непоганий коптильний апарат сподобається багатьом. Для цього знадобляться:
- три бляшані консервні банки циліндричної форми: дві — однакових, одна — трохи меншого розміру;
- з’єднувальні хомути або металева стрічка;
- стрічка фум;
- трійник і гайка для його закріплення;
- шматок мідної трубки з невеликим діаметром;
- шматок трубки більшого діаметру і довжини для з’єднання димогенератора з коптильні шафою.
Порядок складання пристрою:
- Очистити і висушити консервні банки.
- З’єднати дві банки однакового діаметра з допомогою залізного хомута або металевої стрічки. Попередньо у однієї банки відрізати дно.
- Внизу першої банки проробити отвори для розпалу палива і регулювання тяги.
- В дно третьої, меншою, банки встановлюється трійник. Зсередини він кріпиться гайкою. З’єднання повинне бути дуже щільним і не пропускати повітря.
- До однієї сторони трійника кріпиться згін з трубкою, з’єднання герметизується стрічкою фум.
- Мідну трубку вставити одним кінцем на патрубок так, щоб вона виступала з іншого боку трійника на кілька сантиметрів. Місце входу загерметизувати. Ежектор готовий.
- Трубку більшого діаметра прикріпити до другого отвору трійника. До неї буде приєднуватися коптильна камера.
- Насипати тирсу або тріску в нижні банки на висоту близько двох третин і підпалити через отвори.
- Закрити конструкцію зверху ежектором.
- На другий кінець мідної трубки прикріпити шланг компресора.
Простий димогенератор готовий. Потрібно врахувати, що встановлювати цей пристрій потрібно на рівну поверхню з негорючого матеріалу, адже під час роботи з отворів для підпалу може висипатися попіл.
Дымогенераторы промислового виробництва
При відсутності можливості виготовити generator для коптильні самостійно, можна розглянути варіант покупки коптильні. Численні магазини допоможуть зробити вибір, адже їх асортимент досить широкий. Нижче представлені ціни на кілька моделей для холодного копчення від популярних виробників:
- HANHI, Zmei. Ціна 9800-10800 руб. Ємність для палива об’ємом 10 літрів. Одного завантаження достатньо на 10 годину роботи. Потужність вбудованого електронагрівача 1 кВт. Наявність фільтра, термометра, повітряного змійовика для охолодження диму.
- Димок. Ціна 4700-5200 руб. Ємність для палива об’ємом 0.5 кг. Матеріал корпусу — нержавіюча сталь AISI 304. Час роботи до 6.5 год. Наявність компресора, з’єднувальних шлангів в комплекті.
- УЗБИ, Дим Дымыч 01М. Ціна 2800-3900 руб. Одного завантаження достатньо на 15 годину роботи. Наявність компресора в комплекті.
- Smoke 2.0, Smoke House. Ціна 1440-1800 руб. Ємність для палива об’ємом 2.5 літра. Матеріал корпусу — нержавіюча сталь, товщина 2 мм Час роботи 3-6 год.
- Merkel, Premium. Ціна 9900-10800 руб. Одного завантаження достатньо на 12 годину роботи. Матеріал корпусу — нержавіюча сталь, товщина 2 мм, Наявність фільтра та спеціальної запальнички в комплекті.
Для більш докладного вивчення питання виготовлення димогенераторів своїми руками, рекомендується насамперед вивчити подібні схеми і креслення в інтернеті. На їх основі бажано підготувати свою документацію, де враховуються всі особливості вашої конструкції. Тоді пристрій для копчення, зроблене вами самостійно, вийде якісним, високопродуктивним і безпечним.
Фото приклади саморобних димогенераторів