В’язані фрукти і овочі – відмінний натуральний елемент декору. Підбірка простих і зрозумілих майстер-класів з в’язання фруктів гачком – поради, фото приклади, ідеї! Елементи прикраси інтер’єру, зроблені своїми руками, завжди в моді. Останнім часом популярні і викликають великий інтерес в’язані овочі і фрукти. Такими оригінальними виробами можна оформити настінне панно, наповнити красиву кошичок в обідній зоні. А скільки радості принесуть такі іграшки дітям! Робота над виробом не займе багато часу, якщо до неї підготуватися заздалегідь.
Підготовка до в’язання фруктів
Інструменти і матеріали
Пряжа
Для успішного здійснення задуманого можна використовувати залишки пряжі. Самий ідеальний варіант для в’язання овочів і фруктів—акрилова пряжа. Переваги акрилової пряжі для в’язання фруктів:
- Низька вартість нитки.
- Найяскравіші кольори і безліч відтінків.
- Товщина пряжі дозволяє отримати красиву фактуру в’язаного полотна.
Інструменти
Для виготовлення іграшок розумно використовувати спеціальну дитячу пряжу. А шерсть не годиться для такої затії. Роботу можна виконувати гачком або спицями. Перевагу слід віддати інструментів з металу. Вони зручніше для в’язання щільного полотна. Товщина нитки повинна відповідати розміру інструменту.
Наповнювач
Для того, щоб готовий виріб виглядало естетично і зберігало форму навіть в процесі гри, потрібен наповнювач. Для набивання придатні різні матеріали. Можна використовувати штучні неткані матеріали (холофайбер, сиинтепон) або природні (горох, крупи, кавові зерна).
Початок роботи
В’язати овочі і фрукти зручніше гачком. Це дає можливість змінювати кількість петель непомітно. При роботі над такими виробами застосовується техніка “амігурумі”. Для тих, хто не знайомий з нею, задачу полегшить проста інструкція:
- Пряжу треба намотати на олівець.
- Акуратно зняти, щоб не розпустити отриману петлю.
- Обв’язати гачком по колу.
- Виконати 6 стовпчиків без накиду.
- З’єднати останню і першу петлі.
- Потягнути за початок нитки.
Замість гачка можна в’язати короткими спицями (тими, що призначені для в’язання шкарпеток). Для початку роботи набирають 3 петлі і в’яжуть по колу, регулюючи кількість петель.
Прості круглі вироби
Не маючи великого досвіду в подібній роботі, простіше почати з овочів і фруктів, які мають круглу форму. Їх зв’язати нескладно, а практика допоможе “набити руку” і підготуватися до більш складних виробів.
Мандарин
Для здійснення задуму треба приготувати:
- Інструмент. В даному випадку в’язання виконується гачком.
- Нитки оранжевого кольору. При бажанні доповнити фрукт листочком і плодоніжкою знадобиться зелена і коричнева пряжа.
- Наповнювач для набивання готового виробу.
- Ножиці.
Покрокова інструкція
Виконання роботи починається з набору 4 петель помаранчевої ниткою.
- В’язати 6 стовпчиків без накиду в кільце.
- Додати 6 петель. Для цього в кожній петлі виконати 2 стовпчика без накиду.
- Додати петлі через одну: 2 стовпчика без накиду в кожній другій петлі.
- У четвертому ряду надбавка виконується у кожної третьої петлі.
- У п’ятому додають у кожної четвертої петлі.
- З шостого по двадцять четвертий ряд в’язати по колу.
- На цьому етапі додати в 7 ряду до кожної 5-ої петлі, в 9—до кожної 6-ий, 15 м—до кожної 7-ий. У результаті повинно вийти 48 петель.
- Зменшують петлі з 17-го ряду. Через кожні 6 петельок 7 і 8 петлі об’єднують в одну.
- Далі по рядах зменшують через кожну 6-ю, 5-ю, 4-ю відповідно.
- Виконано 24 ряди, час приступити до набивання.
- Виконуючи 25 ряд, зменшують кожну 3-ю петлю, в 26 ряду скорочення йде на кожній 2-й петлі.
- Така схема виконується до тих пір, поки не залишиться всього 5 петель.
- Нитка відрізають, залишивши небагато для того, щоб вставити залишок в голку, стягнути полотно і зашити виріб.
Плід готовий. Плодоніжку при бажанні можна пов’язати з коричневої пряжі. Виконують 12 повітряних петель, пов’язують їх полустолбиком з накидом, проводячи гачок до третьої петлі. Ніжка і листочок кріпляться окремо. Аналогічна схема використовується при в’язанні яблука. З нитки типу ірис тонким гачком можна зв’язати вишеньки, ягоди малини та ожини.
В’язана груша
Груші зустрічаються зеленого, жовтого та червоного кольору, тому і пряжу можна підібрати на свій смак. Незмінною залишається лише форма кінцевого виробу.
- Для виконання роботи необхідно набрати петлі і в’язати 5 рядів, щоб вийшла рівна округла поверхня. Наступний ряд треба в’язати так само.
- Потім в ряді надбавка 3-5 петель.
- Далі без змін виконують ще 5-7 рядів.
- Потім треба скоротити кількість петель поетапно при виконанні 3 рядів до половини від їх кількості.
- Наступні 6 рядів виконують без змін. Виріб наповнюють набиванням.
- Скорочують половину петель, потім у рядку зменшують 4 петлі, потім ще 2 рази по 2 петлі.
- Нитку обрізати, закріпити залишилися петлі і стягнути готовий виріб. Можна виготовити листочок і паличку.
Таким чином можна виготовити різні фрукти і наповнити ними оригінальну фруктову кошик або вазу. В’язані фрукти відмінно вписуються в інтер’єр кухні, будуть непоганим варіантом для подарунка. З такими іграшками із задоволенням займаються діти. Набивання горохом допомагає розвивати дрібну моторику. Взявши за основу опис роботи, можна пов’язати забавні іграшки для малюків.
Лимон
Не настільки важлива техніка в’язання при виконанні роботи. Основна хитрість при в’язанні красивих фруктів криється в техніці додавання і збавляння петель. В’язаний лимон може послужити відмінною прикрасою інтер’єру кухні.
- Приступають до роботи з набору петель.
- У 15-ти рядах додаю по 3 петлі в кожному ряду.
- Виконують 3-5 рядів по колу.
- Зменшують кількість петель, як і додавали, по 3 в кожному з наступних 15 рядів.
Розрізаний лимон
- В’яжуть виріб за попередньою схемою трохи більше, ніж на половину.
- Зменшують у рядку 3 петлі, жовту нитку замінюють білої.
- В 3 ряду переходять на жовту нитку, формують коло, поступово прибираючи кількість петель.
- “Зріз” лимона декорують білою ниткою, імітуючи часточки.
Подібна в’язана їжа без сумніву викличе інтерес у гостей. Застосувавши творчий підхід, з допомогою гачка або спиць можна “заготовити” різні фрукти, овочі та ягоди.
В’язання овочів
Морква
В’язана морквина виглядає цікаво. Її нескладно пов’язати з помаранчевої пряжі за допомогою гачка.
- Для здійснення задуманого застосовується схема, що дозволяє зв’язати конус.
- Петлі набирають і виконують в’язання по колу.
- Додавати кількість петель треба через 2-3 ряди.
- При додаванні петельок для отримання акуратного вироби кількість їх не повинно бути більше п’ятої частини від уже наявних.
- Залишається зв’язати і пришити зелене листя при бажанні.
За схожою схемою можна пов’язати солодкий або гіркий перець. У роботі важливо передати природну форму конкретного овоча. Солодкий перець можна зробити більш об’ємним, а гіркий в’яжуть вужчий, ніж морквину.
В’язана ріпа
Ріпка відома всім завдяки однойменній казці. Можна порадувати дитину в’язаній репкой, адже вона не з тих овочів, які часто зустрінеш в магазині. Зробити це неважко.
- Набирають петлі і в’яжуть 3 ряди по колу.
- В процесі в’язання 3 наступних рядів кількість петель подвоюють.
- Наступний ряд виконують без змін.
- Додають петлі приблизно на одну третину від загальної кількості.
- Наступні 8-9 рядів виконують без змін.
- Зменшують петлі при в’язанні наступних 6 рядів.
- Зашивають виріб.
- Можна зв’язати і пришити листочки.
При творчому підході та володінні технікою в’язання можна виконати оригінальні вироби для домашнього декору інтер’єру. Такі предмети виглядають гармонійно і стильно. В’язані фрукти і овочі в якості іграшок внесуть різноманітність у будь дитячі витівки. Акуратні вишеньки послужать оригінальним прикрасою річної пляжної сумки або капелюхи.
Фото ідеї саморобних в’язаних фруктів гачком